U Zadru se održava 5. Studentski etnografski festival

U Zadru se od 1. do 2. lipnja 2018. održava peto izdanje SEF-a, Studentskog etnografskog festivala. Festival oganizira Antropop – platforma za promociju etnologije i antropologije, a donosi bogat međunarodni program novih etnografskih filmova, radionica i predavanja.

SEF su 2014. godine pokrenuli studenti Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru, s namjerom da mladim etnolozima i antropolozima, kako iz Hrvatske tako i inozmestva, pruže prostor za kreativno i znanstveno izražavanje te umrežavanje.

Kako ističu osnivači, “cilj festivala jest upoznavanje studenata, ali i zainteresirane javnosti, s posebnim oblikom izvođenja i prezentiranja etnografskog istraživanja, koje se provodi putem vizualnog medija, odnosno (etnografskog) filma. Etnografski film na najpristupačniji način predočava ono čime se etnolozi i antropolozi svakodnevno bave, a što često biva zanemareno i etiketirano kao ‘nebitno’ ili ‘neproduktivno’ u kapitalističkom kontekstu privređivanja. Međutim, etnolozi i antropolozi oni su koji bilježe vidljivo i nevidljivo, oni su čuvari sjećanja, povijesti, tradicije. Oni su glas zanemarenih i marginaliziranih, kulturni prevoditelji i posrednici.”

Ovogodišnji filmski program čini 13 kratko- i srednjometražnih etnografskih naslova, iz europskih zemalja, ali i Kolumbije, a popratni program donosi radionice mapiranja grada (vode Lucija Ostrogović, Barbara Vudan, Bojan Mucko), predavanje dr. sc. Valentine Gulin Zrnić o zagrebačkom javnom prostoru, predstavljanje studentskog projekta Forme svakodnevice – City Galleria (dr. sc. Senka Božić Vrbančić), dok će Relja Pekić i Nina Šašić predstaviti beogradsku Školu vizualne antropologije i novo izdanje časopisa Vizantrop, a održat će se i predstavljanje procesa snimanja etnografskog filma Medižije kontra štrigarija, autora Viviane Brkarić i Valtera Stojšića.

Festival se održava u Parku kapetanski i Studentskom klubu Božo Lerotić, a detaljan program i raspored možete pronaći na službenim stranicama festivala te ga možete popratiti i na Facebooku.