U istarskoj špilji pronađeni crteži stari 30.000 godina!

Romualdova pecina

Senzacionalno arheološko otkriće – jedno od najvećih ikada u Hrvatskoj – objavljeno je jučer od strane Arheološkog muzeja Istre i ravnatelja Darka Komša: na zidovima Romualdove pećine, koja se nalazi u podnožju brda Sv. Martin uz sjevernu obalu Limskog kanala, pronađeni su crteži stari više od 30 tisuća godina. Ono što otkriće čini posebnim jest da je riječ o jedinom nalazu figurativnog pećinskog slikarstva na širem jugoistočnom europskom području, uz slikarije u špilji Coliboaia u Rumunjskoj. Otkriće je objavljeno u međunarodnom časopisu Antiquity, u članku Expanding the horizons of Palaeolithic rock art: The site of Romualdova Pećina (Ruiz-Redondo et al.), a međunarodni tim identificirao je motive bizona, divokoza i ljudskih figura. 

Pećinske slikarije u Romualdovoj pećini zabilježene su još 2010. godine kada je Darko Komšo u sklopu projekta CRORA (CROatian Rock Art – Hrvatsko stijensko slikarstvo) otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine te pretpostavio njihovu pripadnost paleolitičkom razdoblju. Tu je pretpostavku 2017. godine potvrdio međunarodni tim pod vodstvom dr. Aitora Ruiz-Redonda u sklopu projekta BALKART, čiji je cilj bio proučavanje paleolitičke umjetnosti na Balkanu, a kojeg su financirali Francuska Republika i Arheološki muzej Istre. Tom je prilikom pregledana i Romualdova pećina i potvrđeno je kako slikarije u njoj potječu iz gornjeg paleolitika.

Komšo je objasnio kako je otkrio slikarije 2010., nakon što je tri godine radio istraživanja u pećini i prolazio pokraj njih. “Nisam ih tada vidio. Jako je slaba očuvanost. One su crvene boje, ali utopljenje u boje zidova. Slučajno, kad sam vodio jednog kolegu iz Francuske, ugledao sam crvenu boju na zidu. Vratio se nazad i poslikao. Imao sam što i vidjeti”, kazao je za Novu TV. Uz Komša, u autorskom timu otkrića je i profesor Ivor Karavanić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Više detalja o ovom iznimnom otkriću bit će objavljeno uskoro. Originalni članak možete pregledati ovdje.

Izvori: Arheološki muzej Istre – Facebook, Tportal, Jutarnji list, Tportal, Index / Foto: Romualdova pećina, Arheološki muzej Istre – Facebook