Godišnji skup HED-a: Etnografije nesigurnosti

22.03.2020., Zagreb - Posljedice potresa u centru grada. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsko etnološko društvo 14. listopada 2021. održat će svoj redoviti stručni skup, koji u ovogodišnjem izdanju nosi naziv “Etnografije nesigurnosti: etnološki uvidi u kulturne odgovore na krizne okolnosti”.

Potaknuti korjenitom promjenom življene svakodnevice i društvene dinamike pojavom panpidemije bolesti COVID-19 i potresa koji su zadesili Hrvatsku, Hrvatsko etnološko društvo u fokus skupa postavlja analitički pojam nesigurnosti, promotren iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive. Tema obuhvaća predodžbe i naracije kojima se određuje nesigurnost na razini pojedinca i skupine, odnos prema politikama upravljanja kriznim situacijama, promjene u društvenoj interakciji i življenoj svakodnevici u kriznim okolnostima, načine na koje se različiti društveni akteri nose s nesigurnošću, stvaraju novi ritam života i moguće izlaze iz kriza te imaginiraju budućnost. Skupom će se etnografski i problemski razmatrati nesigurnost u okviru društvenih i kulturnih procesa potaknutih krizama tijekom 2020. i 2021. godine, ali će se problematika nesigurnosti analizirati i u široj povijesnoj perspektivi te u ne-kriznim okolnostima.

Nakana je organizatora obuhvatiti raznorodna poimanja nesigurnosti u mnogostrukim kontekstima: ekološki, javnozdravstveni, socioekonomski, politički, ratni, migracijski i dr., koji nesigurnost generiraju kao kulturni i društveni fenomen.

Skup se održava u online-formatu, na platformi Zoom, a pristup je otvoren svima zainteresiranima. Cjelodnevni program započinje u 9:30 sati i traje do oko 17 h. Detaljan raspored i knjižicu sažetaka možete pronaći ovdje, a pristupni link ovdje.

Izvor: HED / Foto: Sanjin Strukić, Pixsell, SIB