Medicinska antropologija: moguće budućnosti

U okviru programa Tribina IEF-a, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu poziva sve zainteresirane na predavanje dr. sc. Tanje Bukovčan pod nazivom “O važnosti i ulozi medicinske antropologije i mogućim budućnostima”, koje će se održati u utorak, 17. svibnja 2022., u 13 sati u knjižnici Instituta (Šubićeva 42 / V. kat).

Ako Googleu postavite pitanje o važnosti medicinske antropologije, ističe se u najavi ovog predavanja, dobit ćete sljedeći odgovor: “antropolozi su se pokazali posebno korisnima u pitanjima zdravstva, koristeći svoje jedinstvene vještine kulturne analize kako bi razvili programe koji su bili prilagođeni lokalnim praksama i sustavima vjerovanja”. Ovaj općeniti odgovor se, međutim, odnosi na razdoblje od prije pedesetak godina kada se medicinska antropologija uspostavljala kao poddisciplina sociokulturne antropologije u službi javnog zdravstva. Teorijski su za razvoj medicinske antropologije bile najznačajnije 1970-e i 1980-e godine, kada se pogled s medicinski “neposlušnih” Drugih usmjerio na kulturne konstrukcije bolesti unutar globalno dominantnog medicinskog sustava – biomedicine. Nakon što se paradigme mijenjaju i biomedicina u 21. stoljeću počinje – s manje ili više uspjeha – u praksi usvajati nove modele i pristupe, svijet je naglo stao. Odjednom smo medicinski “neposlušni” bili mi sami, a pitanja medikalizacije, kontrole, odgovornosti, poslušnosti, pristanka, jednakosti i jednakopravnosti u medicini postala su dio naše življene svakodnevnice. Može li medicinska antropologija natjerati biomedicinu da sluša humanistiku i/ili može li natjerati nas, ljude, da slušamo medicinu? I je li to uopće potrebno?

Moderatorica događanja je Ivana Katarinčić (Institut za etnologiju i folkloristiku).

O predavačici: Tanja Bukovčan diplomirala je engleski jezik i književnost i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju istoga fakulteta s temom iz medicinske antropologije. Od 2002. godine zaposlena je na Odsjeku gdje drži kolegije iz područja kulturne antropologije, vizualne antropologije i antropologije medicinskih sustava. Godine 2010. bila je stipendistica na postdoktorskom studiju Instituta za napredne humanističke studije Sveučilišta u Edinburghu. Aktivno prevodi stručnu literaturu i etnografske filmove te organizira konferencije. Znanstveni interes usmjerila je na primijenjenu antropologiju i usko surađuje s brojnim nevladinim organizacijama. Članica je Europskog udruženja socijalnih antropologa (EASA) i Međunarodnog društva etnologa i folklorista (SIEF).

Izvor: IEF
Vizual: ThoughtCo., mathisworks / Getty Images