Dječak iz Lapeda i dolina Côe – prapovijest Portugala

Coa Valley Portugal

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u nedjelju, 2. prosinca, 2018., u 12 sati, otvaraju se dvije komplementarne izložbe, “Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho” i “Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti”, koje su dio projekta Dvije prapovijesne riznice Portugala koji prezentira ova dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Prošlo je točno dvadeset godina otkada je u blizini grada Leirie otkriven kostur četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29 tisuća godina. Detaljnom analizom kostura, arheološke oznake Lagar Velho 1, otkriveno je da pokazuje anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca, iako su rezultati do danas sporni i postoje teorije da je riječ o izravnom potomku čovjeka i neandertalca, da ima daljnje neandertalske pretke ili da uopće nema neandertalskih primjesa. Vijest je ubrzo odjeknula u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audiovizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest ovog važnog nalazišta.

Druga izložba donosi priču o dolinu rijeke Côe, jednom od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Duž toka rijeke, na stijenama obronaka koje je okružuju nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Cijelo područje već se dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

Izložbu “Dječak iz Lapeda” obogaćuju rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koji su se pobrinuli i za što vjerodostojniji dojam rekonstrukcije prikaza na stijenama iz doline Côe.

Lagar velho Lapedo child reconstruction

Autori obiju izložbi su Ana Cristina Araújo, Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory LARC|DGPC), Vânia Carvalho (Leiria Museum), Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque), a nastale su u produkciji Općine i Muzeja Leiria, Laboratorija arheoloških znanosti Generalne uprave za kulturnu baštinu u Portugalu te Fondacije Côa park.

Izložba “Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho” ostaje otvoren do 24. veljače, a “Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti” do 10. veljače 2019.

Izvor: Arheološki muzej u Zagrebu / Foto: rekonstrukcija Dječaka iz Lapeda; rezbarija iz doline Côe