Terenska istraživanja suvremenih migracijskih procesa

Central American migrants walk along the highway near the border with Guatemala, as they continue their journey trying to reach the U.S., in Tapachula, Mexico October 21, 2018. REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY - RC1A8C0D9D30

U organizaciji Platforme za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa – mobilnaEKA, a u suradnji s Katedrom za manjinske kulture, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u četvrtak, 7. studenog 2019., održava se predavanje pod nazivom “Terenski rad u sociokulturnoj antropologiji: problemi i izazovi pri istraživanju suvremenih međunarodnih migracijskih procesa” Zuleike Crosa s Odsjeka za antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Buenos Airesu.

Predavanje počinje u 9:30 sati u dvorani A202 Filozofskog fakulteta, a održava se na španjolskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.

O predavačici / Izv. prof. dr. sc. Zuleika Crosa diplomirala je i doktorirala sociokulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Buenos Airesu (UBA), gdje danas predaje na kolegiju Metodologija i tehnika društvenog istraživanja. Članica je argentinskog Nacionalnog vijeća za znanstvena i tehnička istraživanja (CONICET – The National Scientific and Technical Research Council). Također predaje na Učiteljskoj akademiji grada Buenos Airesa. Njen znanstveni rad u najvećoj je mjeri posvećen istraživanju migracija, interkulturalnosti, etnicitetu te metodologiji istraživanja. Objavila je desetak znanstvenih i stručnih radova te knjigu Uruguayos en la Argentina. El devenir de una identidad (Biblos, 2015).

Platforma mobilnaEKA je jedna od inicijativa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, aktivna od 2013. godine, kojom se potiče i jača suradnja domaćih i inozemnih etnologa i kulturnih antropologa i znanstvenika srodnih disciplina. Organizacijom različitih događanja – radionica, predavanja, okruglih stolova i sl. – mobilnaEKA želi stvarati prostor za razmjenu znanja i istraživačkih iskustava, za učvršćivanje veza domaćih i inozemnih znanstvenih institucija, za pokretanje zajedničkih istraživačkih projekata te za kritičko promišljanje akademske mobilnosti kao jednog od naglasaka znanstvenih politika. Koordinatorice platforme su dr. sc. Petra Kelemen, dr. sc. Sanja Lončar i dr. sc. Marijeta Rajković Iveta.

Izvor: FFZG / Foto: Migranti na granici Gvatemale i Meksika, 2018., PBS