Prvo izdanje filmskog festivala Vizantrop

Vizantrop festival

U Beogradu se od 13. do 16. lipnja 2019. održava prvo izdanje Vizantropa – Festivala angažiranog etnografskog filma. Festival organizira kolektiv Vizantrop u suradnji s Centrom za vizualnu antropologiju – VAC, a domaćin događanja će biti Ustanova kulture “Stari grad” (Kapetana Mišine 6/A).

Kako ističu organizatori – “Antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevnice, međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema s kojima se zajednice suočavaju potrebni su alternativni akademski pristupi koji uključuju više osjetilnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumijevanje Drugoga. Značaj vizualne antropologije biva prepoznat kako u akademskoj zajednici tako i u radu javnih institucija i (ne)vladinih organizacija, koje sve više upotrebljavaju audiovizualne metode radi olakšavanja transkulturalnog dijaloga. Pored toga, smatramo da audiovizualne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova te je i njihov potencijal za utjecanje na društvenu stvarnost utoliko veći. Etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promjena.”

Program festivala bit će prikazan u kinodvorani UK Parobroda, a pored natjecateljskog dijela, bit će prikazani i filmovi u okviru informativnog programa „Nematerijalno kulturno naslijeđe“. Osim filmskih projekcija, održat će se niz i predavanja (vizualnih) antropologa i dokumentarista iz Srbije: Ivane Todorović, Igora Čoka i Vanje Ristić.

Prema propozicijama Festivala filmovi će konkurirati za dvije nagrade:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM U KATEGORIJI “ZAJEDNIŠTVO I JEDNAKOST” – autor/ica pobjedničkog filma imat će priliku biti predavač/ica u okviru međunarodne Škole vizualne antropologije (ŠVA 2020) koju organizira Centar za vizualnu antropologiju; osigurani će biti putni troškovi (do 350 eura), troškovi smještaja i honorar.

Žiri u kategoriji Zajedništvo i jednakost: Ivan Đorđević, Ivana Todorović, Maša Seničić

NAGRADA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM – autor/ica pobedničkog filma imaće priliku da bude sudionik/ca međunarodne Škole vizualne antropologije (ŠVA 2020) koju organizira Centar za vizualnu antropologiju; osigurani će biti putni troškovi (do 350 eura), troškovi smještaja.

Žiri studentskog filma: Mikloš Barna-Lipkovski, Ankit Bargchi, Emilija Bošković

Ulaz na festival je besplatan, a sve ostale informacije o filmovima i popratnom programu možete pratiti putem službene i Facebook stranice.

Izvor: Vizantrop