Prestižno priznanje Fredu H. Smithu

Fred H Smith

Američki antropolog i paleontolog Fred H. Smith jedan je od ovogodišnjih primatelja fellowshipa Američkog udruženja za razvoj znanosti (American Association for the Advancement of Science), organizacije osnovane 1848. godine koja je danas najpoznatija po izdavanju časopisa Science, te je ujedno najbrojnije udruženje znanstvenika na svijetu.

Fred Smith zaslužan je za razvijanje tzv. asimilacijskog modela, jednog od tri osnovna modela u paleoantropologiji, odnosno ljudskoj evoluciji, koji tumači da se moderni ljudi potekli iz Afrike, ali pritom u svoj genom inkorporirali naslijeđe neandertalaca te (što se danas tek potvrđuje) denisovaca. S Hrvatskom je povezan tijekom čitave profesionalne karijere – vršio je brojna istraživanja u Krapini i Vindiji, koja su znatno doprinijela konceptualizaciji asimilacijskog modela, odlikovan je Medaljom Dragutina Gorjanovića Krambergera, godišnjom nagradom Hrvatskog antropološkog društva, a akademske godine 2005./2006. bio je gostujući predavač studentima arheologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Smith je doktorirao na Sveučištu u Michiganu, a danas predaje na Illinois State University. Autor je više od 150 znanstvenih radova, a tijekom karijere predavao je na sveučilištima u Tennesseeju, Hamburgu, Tübingenu, Zagrebu, na Loyoli u Chicagu te na Northern Illinois University.

Izvori: Fred H. Smith named American Association for the Advancement of Science Fellow; All of us have a touch of Neandertal; EvoS / Foto: Fred H. Smith