Najstariji nalaz Homo sapiensa izvan Afrike

Apidima _ Nature

Godine 1978. u sustavu pećina Apidima u Grčkoj pronađeni su ostaci dvaju kranijalnih fosila za koje se smatralo da pripadaju neandertalcima. Međutim, nove metode datiranja, u istraživanju koje je predvodila paleoantropologinja Katerina Harvati sa Sveučilišta u Tübingenu, pokazale su da jedna lubanja pripada Homo sapiensu i da je starosti čak 210 tisuća godina. To je čini najstarijim nalazom Homo sapiensa izvan Afrike te čak 150 tisuća godina starijim od dosadašnjeg najstarijeg nalaza u Europi. 

Apidima se nalazi na zapadnoj obali polutoka Mani (središnjeg od tri južna ‘kraka’ Peloponeza), a fosili su pronađeni u pećini A, na mjestu koje je danas nekoliko metara iznad površine mora. Nalaz Apidima 1 vremenski korespondira s prethodno najstarijim nalazom Homo sapiensa izvan Afrike, onime iz pećine Misliya u Izraelu datiranom na oko 185 tisuća godina. Fosil Apidima 2 pak, iako je pronađen na istom mjestu kao Apidima 1, nedvojbeno je neandertalski i starosti oko 170 tisuća godina, što uvriježeni ‘scenarij’ o izlasku Homo sapiensa iz Afrike čini mnogo složenijim. 

Originalni članak Apidima Cave fossils provide earliest evidence of Homo sapiens in Eurasia (Harvati et al.) objavljen je u časopisu Nature 10. srpnja (571, 500–504(2019)).

Izvor: The Atlantic; Nature; Wikipedia / Foto: Nature; Katerina Harvati, rfi