Kongres Međunarodne unije antropoloških i etnoloških znanosti 2020. u Šibeniku

IUAES Sibenik 2020

Institut za antropologiju domaćin je kongresa Međunarodne unije antropoloških i etnoloških znanosti – IUAES (International Union of Anthropological and Ethnological Sciences), koji će se održati u Šibeniku od 7. do 11. listopada 2020. godine u novom konvencijskom centru Amadria Parka. Tema kongresa je Coming of Age on Earth: Legacies and Next Generation Athropology. Poziv za prijavu panela je raspisan u listopadu 2019. i trajat će do kraja studenog, dok se poziv za radove (call for papers) očekuje u siječnju 2020. godine.

Kako navodi opis teme, “kompleksnost suvremenog ljudskog stanja je univerzalna, svevremena, koliko i jedinstvena. Svaka se generacija suočava s nebrojenim krizama – ekološkim, medicinskim, ekonomskim, kulturnim i političkim – no mnogi tvrde da opseg i razmjeri današnjih izazova predstavljaju veću prijetnjue nego ikada prije. Unatoč činjenici da se brojne inicijative uključuju u prevenciju ili ublažavanje aspekata ovih kriza, socijalne skupine, institucije i pojedinci širom svijeta i dalje su ugroženi.” Šibenski kongres okrenut je stoga izazovima budućnosti i budućnosti antopologije, a sadržajno je otvoren svim poljima antropologije – kulturnoj, biološkoj, lingvističkoj, primijenjenoj, medicinskoj i dr.

IUAES djeluje od 1948. godine, danas u više od pedeset zemalja, te svakih četiri do pet godina organizira redovni kongres, jedan od kojih je održan i u Zagrebu, 1988. godine. Svake do svake druge godine održavaju se međukongresi posvećeni užim, fokusiranim temama te će ovo biti drugo takvo izdanje u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika 2016.

Za sve aktualnosti i novosti pratite službenu stranicu kongresa – IUAES2020

— — —

Ažurirana obavijest: rok za prijavu panela produžen je do 16. prosinca 2019., a poziv za radove (call for papers) očekuje se tijekom siječnja ili veljače 2020.

— — —

Ažurirana obavijest: poziv za radove (call for papers) i filmove – zbog pandemije koronavirusa rok prijave je produžen do 1. lipnja 2020.

Izvor: Institut za antropologiju, IUAES2020 / Foto: Šibenska katedrala