Konferencija “Cityscapes: Envisioning Urban Possibilities”

Cityscapes

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 15. do 17. svibnja 2019. održat će se “Cityscapes: Envisioning urban possibilities”, međunarodna i multidisciplinarna studentska konferencija koja će okupiti profesore i studente te predstavnike udruga i inicijativa civilnoga društva koji se različitim pristupima bave problemima urbanih prostora, a u organizaciji Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije FF-a.

Današnji gradovi suočavaju se s brzim razvojem i rastom stanovništva što dovodi do promjena u fizičkim i društvenim strukturama. Grad je kompleksna mreža društvenih, kulturnih, političkih, ekonomskih, ekoloških i tehnoloških faktora koja se međusobnom interakcijom prostora i svih njegovih aktera svakodnevno nanovo konstruira. Ova konferencija nastojat će uspostaviti dijalog i osvijestiti važnost suradnje akademske zajednice i civilnoga društva za pristup složenim problemima koji se generiraju na više društvenih razina. Promišljanjem i raspravama o različitim aspektima gradskoga života, sadašnji i budući stručnjaci moći će proširiti kontekst vlastitih istraživanja, a svi zainteresirani građani steći uvid u pitanja vlastitoga životnog prostora.

Stoga je poziv upućen ne samo studentima antropologije, etnologije i kulturne antropologije, već i studentima, znanstvenicima i stručnjacima drugih područja – društvenih, humanističkih, ali i prirodnih znanosti

Zainteresiranim se autorima sugerira da se u svojim radovima osvrnu na spomenuta pitanja ubrzanog razvoja gradova i promjenu u svim sferama urbanog, kao i na mogućnosti koje ovakve vrste istraživanja predstavljaju u današnjem, aktualnom kontekstu.

Neke od preporučenih tema su:
— gradske politike
— prostorno planiranje
— revitalizacija gradskog prostora
— održiva mobilnost
— turizam
— održivi razvoj
— upravljanje baštinom
— civilno društvo
— marginalizirane skupine u gradu
— zeleni prostori u gradu
— urbana geografija
— umjetnost u javnom prostoru.

Radove možete prijaviti slanjem prijavnice na e-mail cityscapes.zagreb@gmail.com do 3. ožujka 2019.

Izvor: Cityscapes