Građanka Kane – najstarija osoba na svijetu

Kane Tanaka

S navršenih 116 godina, Japanka Kane Tanaka službeno je najstarija živuća pripadnica naše vrste, potvrdila je ovih dana Guinnesova knjiga rekorda. Svečanost njoj u čast održana je prethodno u siječnju u domu za umirovljenike u Fukuoki, gradu u kojem je i rođena, 2. siječnja 1903.

Ujedno je među petnaest potvrđenih najstarijih osoba koje su ikad živjele, a titulu najstarije osobe na svijetu drži od srpnja 2018., kada je u 118. umrla njena sunarodnjakinja Chiyo Miyako, te je posljednja živuća osoba rođena 1903. godine. Najstariji pak trenutno živući muškarac Nijemac je Gustav Gerneth kojem je tek ‘mlađahnih’ 113.

Rođena kao sedmo dijete u fukuoškoj obitelji, Kane se udaje s 19 godina te nakon odlaska supruga u Drugi japansko-kineski rat posvećuje se obiteljskom obrtu izrade rižinih kolača i rezanaca. Preživjela je karcinom i više operacija kroz život, a danas uživa u dobrom zdravlju i svakodnevno je aktivna u igranju društvenih igara i voli se i dalje educirati o matematici i kaligrafiji. Nadživjela je svoje petero djece, a dugovječnost, kako tvrdi, duguje obiteljskom životu, kvalitetnom spavanju i – osjećaju nade. 

Izvor: Guinness World Records; Wikipedia