Etnološke teme u fokusu multimedijske manifestacije MUVI

MUVI 07 cover

Sedmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održava se 6. i 7. prosinca 2018. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te donosi programski fokus na etnologiju.

Filmski dio MUVI 07 festivala broji tako 23 filmska ostvarenja koja pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista, a među šest programskih sekcija su i Etnološke teme, predstavljanje Etnografskog muzeja u Zagrebu, predstavljanje Muzeja Međimurja u Čakovcu te zagrebačka premijera dokumentarno-igranog filma The Prehistoric Night of Venus i Mars.

Program otvaraju filmovi koji na vrlo različite načine promiču i valoriziraju etnološka istraživanja. Iz Muzeja Cetinjske krajine iz Sinja stižu dva kratka videa zabilježena suptilnom kamerom snimatelja Ante Gugića – Nijemo kolo i Peka, u kojima su predstavljena zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske: lončarstvo iz sela Potravlja koje je povezano s tisućljetnom tradicijom pripreme jela na otvorenom ognjištu te ples nijemo kolo koji je jedinstven po načinu izvođenja bez glazbene pratnje. Iz bloka etnoloških tema izdvajaju se i Betinski pir Muzeja betinske drvene brodogradnje snimljen 2015. godine uz veliku pomoć mještana Betine i mjesnog KUD-a radi tumačenja betinskih svadbenih običaja, kao i film Etnografskog muzeja Istre Ravioli / Rafioli,koji problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tog tradicijskog jela.

U progamu su i dva dokumentarca nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec – Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju i Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, koji govore o umijeću zlatarenja koje upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara RH, odnosno predstavljaju povijest cimbala i njegovu ulogu u međimurskoj tradicijskoj glazbi od ranog 19. stoljeća sve do sredine 20. stoljeća, kada ga potiskuje popularnija tamburica.

MUVI 07 Umijece vadjenja zlata

Organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj MUVI-ja je popularizacija audiovizualnih i web-projekata u muzejima i srodnim institucijama, istraživanje primjene filmskih i digitalnih sadržaja u muzejskoj zajednici te poticanje suradnje između kulturnih i kreativnih industrija.

Kompletan program možete pogledati ovdje.