Etnografskom kamerom: “High School” Fredericka Wisemana

High School Frederick Wiseman

U zagrebačkom kinu Tuškanac u petak, 19. listopada 2018., u 21 sat, u sklopu programa Motrišta prikazuje se dugometražni dokumentarac Gimnazija (High School), znamenitog Fredericka Wisemana, iz 1968. godine. Wiseman (r. 1930.) je vjerojatno najveći živući američki dokumentarist, koji je svoje očište usmjerio ka refleksiji na pojedine institucije u SAD-u i praktički svakoj od njih posvetio jedan od svojih filmova.

Svojom je kamerom posjetio tako bolnicu, mentalnu bolnicu, školu, vojsku, knjižnicu, sudove, pravne službe, zoološke vrtove, kazališta… Iako po struci nije filmaš ni antropolog (studirao je pravo i bio vojno lice) u prikazima povijesti vizualne antropologije njegov se opus, svojom ukupnošću, navodi kao cjelovit etnografski presjek američke kulture druge polovice 20. stoljeća.

Gimnazija se odvija ‘prijelomne’ 1968. – skupina učenika gimnazije Northeast High iz Philadelphije tijekom nekoliko dana prolazi kroz za to razdoblje tipičnu srednjoškolsku naobrazbu. Dok profesori francuskog jezika, glazbenog odgoja i drugih predmeta drže učenicima predavanja, dvoje roditelja o svom sinu raspravljaju sa školskim savjetnikom, a pomoćnik ravnatelja učenike podučava o važnosti pristojnog vladanja. Dok neke učenice pohađaju tjelesni odgoj i nastavu modnog dizajna, njihovi kolege uče o ekonomiji i slušaju predavanja iz seksualnog odgoja. A profesor engleskog jezika na predavanju o suvremenoj poeziji koristi pjesmu Paula Simona…

High School Frederick Wiseman 2

Prema mnogima najuspjeliji Wisemanov dokumentarac predstavnik je stilskog pokreta direktnog filma, retorički doks u kojem kamera poput muhe na zidu promatra zbivanja u obrazovnoj ustanovi u kojoj gledatelj postaje svjedokom demonstracije moći u institucionalnom okruženju. Moć obrazovnog sustava ogleda se u reduciranju učenika na konformistične, inertne i apatične pojedince koji slušaju međusobno kontradiktorne poruke o odnosima moći i seksualnosti te kod kojih se i možebitna pobuna svodi na praznu ljušturu bez sadržaja. U vrijeme premijere ovaj danas klasični dokumentarac nije prikazivan u Philadelphiji, jer se autor pribojavao mogućih sudskih tužbi.

Foršpan filma:

Cijena ulaznice za program Motrišta iznosi 20 kn, odnosno 10 kn uz člansku iskaznicu kina Tuškanac.

Izvor: Kino Tuškanac / Foto: Film Forum