Bioarheologija prapovijesti

Popova zemlja _ Jutarnji list

U četvrtak, 17. svibnja 2018. s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Ivor Janković i dr. sc. Mario Novak s Instituta za antropologiju održat će predavanje na temu “Bioarheologija prapovijesti – mogućnosti i izazovi interdisciplinarnog pristupa”.

Usprkos brojnim otkrićima i saznanjima koje nam arheologija daje o vremenu prapovijesti, taj period nam i dalje skriva brojne tajne. Što nam bioarheološka istraživanja mogu reći o životu prapovijesnih populacija s područja Hrvatske, saznajte na predavanju, na kojem će biti predstavljeni i rezultati najnovijih istraživanja u sklopu znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Rekonstrukcija prapovijesnog načina života na području Hrvatske – multidisciplinarni pristup” (PASTLIVES). Posebna pozornost bit će posvećena rezultatima bioarheoloških analiza ljudskih kosturnih ostataka s nalazišta Potočani, Beli Manastir-Popova zemlja i Jagodnjak koje su razotkrile dosad nepoznate detalje o stanovnicima tih nalazišta kao što su podaci o prosječnoj doživljenoj starosti, zaraznim bolestima i namjernom nasilju.

Uz informacije koje su dobivene klasičnim bioarheološkim analizama, tijekom predavanja prezentirat će se i rezultati proizašli iz najsuvremenijih multidisciplinarnih istraživanja kao što su analize stabilnih izotopa i analiza drevne DNK. Ova vrsta istraživanja omogućava detaljnu rekonstrukciju prehrane, populacijske strukture i drevnih migracija te načina i pravaca širenja zaraznih bolesti kao što je kuga u dalekoj prošlosti.

Izvor: Facebook; Arheološki muzej u Zagrebu / Foto: Popova zemlja (Jutarnji list)