Antropološki ogledi: Dinamo – to smo mi!

Bad blue boys Jutarnji

Krajem 2018. godine Filozofski fakultet u Zagrebu pokrenuo je stranicu FF Open Press na kojoj će se objavljivati digitalna izdanja znanstvenih monografija, uredničkih knjiga, udžbenika, zbornika radova sa skupova i drugih publikacija u izdanju FF-pressa, a planira se i retroaktivna digitalizacija starijih materijala. Sva izdanja dostupna su u otvorenom pristupu.

Iz zbirke Etnologije i kulturne antropologije izdvajamo antropološku i etnografsku studiju Dinamo – to smo mi! Antropološki ogledi o Dinamu i njegovim navijačima, autora dr. sc. Gorana Pavela Šanteka.

Dinamo – to smo mi! Antropološki ogledi o Dinamu i njegovim navijačima, sukladno naslovu, antropološka je studija o nogometnom klubu Dinamo iz Zagreba i njegovim navijačima, ali, s obzirom na kontekst koji daje, također i studija o hrvatskom društvu i sportu te njihovim transformacijama od 1950-ih do danas, s posebnim naglaskom na razdoblje nakon 1990. godine. Polazeći od spora koji Dinamovi navijači imaju s klubom, autor razmatra različita pitanja antropologije sporta, poput onih fundamentalnih kao što su razlozi za popularnost sporta i ljudsko uživanje u njegovu prakticiranju, do partikularnih, čega primjer mogu biti studije slučaja koje razmatraju specifične oblike udruživanja Dinamovih navijača. Središnje je pitanje, što je vidljivo po broju posvećenih poglavlja, za autora ono društvene moći i kontrole, odnosno otpora, koji institucionalnom ugrožavanju vlastite skupine i kulture pružaju navijači Dinama, u ovom djelu tretirani kao marginalizirana društvena i supkulturna skupina.

Cjelokupnu studiju možete preuzeti ovdje.

Izvor: FF Open Press / Foto: Dean Mouhtaropoulos, Getty Images, Jutarnji list