Anatomija otoka: LA{AGRI}CULTURE

Lastovo

Udruga Dobre Dobričević s otoka Lastova, u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj Anatomija otoka i Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru po četvrti put organizira interdiscplinarnu radionicu, koja će se održati od 21. do 28. rujna 2019. godine. Ovogodišnja tema su lastovska polja, preciznije 46 plodnih polja, kultiviranih još od mlađeg kamenog doba.

Ove zelene i šarene lastovske kotline, naoko bez naročitog reda, pažljivijim pregledom pokazuju dosljednu, bogatu i kompleksnu strukturu. Nažalost, od početka 20. stoljeća počinju se napuštati. Nekoć kulturni, tj. kultivirani okoliš prerasta u divljinu, a poljoprivredna proizvodnja opada. Iako polje predstavlja “raison d’ etre” svake ruralne sredine, mjesto Lastovo (koje ima brojne gradske funkcije!), usprkos smanjenju poljoprivrede, očuvalo je format sela; uglavnom radi udaljenosti od gradova i malobrojnog stanovništva. Zadatak radionice je ispitivanje mogućnosti “re–ruralizacije polja”.

Na ovogodišnje izdanje radionice su naročito pozvani mladi profesionalci i studenti završnih godina urbanizma, arhitekture i krajobrazne arhitekture, a kao i inače namijenjenima je studentima i stručnjacima društveno-humanističkog područja. Studenti iz splitske Pravne klinike Lastovcima će biti dostupni kao svojevrsna ambulanta za liječenje i prevenciju zemljišnoknjižnih problema – rak-rane razvoja poljoprivrede.

Uobičajenoj postavi pridružit će se Andrew Cartwright – specijalist za ruralni razvoj i javne politike, profesor na CEU-u; Hrvoje Cokarić – konceptualni umjetnik zaposlen u Zoološkom vrtu u Splitu; Stealth Unlimited (Ana Džokić i Marc Neelan) – nizozemska grupa arhitekata koja se bavi suvremenim prostornim fenomenima; Piet Vollaard – jedan od autora knjige “The natural city” koja problematizira urbane ekosustave. Uz Pravnu kliniku sveučilišta u Splitu aktivno će sudjelovati još i arheološka zadruga Arheo – Koop.

Nakon radionice, program se nastavlja kroz simpozij Anatomija otoka, koji će se održati od 29. rujna do 1. listopada.

Prijave se primaju do 15. srpnja, a sve potrebne informacije možete pronaći u brošuri radionice.

Izvor: Anatomija otoka / Foto: TZ Lastovo