Predavanje o Dragutinu Lermanu

Dragutin Lerman Kongo Angola

Hrvatsko etnološko društvo i Etnografski muzej u Zagrebu pozivaju na predavanja u povodu 100-te obljetnice smrti Dragutina Lermana. Predavanja će se održati u utorak, 27. studenog 2018. s početkom u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Mažuranića 14).

Opsežan rad Dragutina Lermana, koji je između 1882. i 1896. godine u četiri navrata radio i istraživao u Kongu, predstavit će etnolozi iz tri hrvatske institucije u kojima se čuva njegova ostavština. Marija Živković, viša kustosica Etnografskoga muzeja, govorit će o Lermanovom boravku u Kongu i zbirci njegovih predmeta koji se čuvaju u Etnografskom muzeju, dr. sc. Marinko Vuković, upravitelj arhiva HAZU, predstavit će Lermanovu građu (dnevnike i fotografije iz Konga) koja se čuva u HAZU, dok će Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega govoriti o Lermanovom životu i radu nakon njegovoga povratka iz Konga u rodnu Požegu.

Dragutin Lerman Wikipedia

Lerman je bio hrvatski putopisac i istraživač (Požega, 24. VIII. 1863 – Kreševo, BiH, 12. VI. 1918). U razdoblju od 1882. do 1896. u četiri je navrata putovao Kongom. Bio je član jedne od ekspedicija Henryja Mortona Stanleyja i obnašao više službenih dužnosti u Slobodnoj Državi Kongo, za vrijeme kolonijalne uprave belgijskog kralja Leopolda II, koja je odnijela gotovo 10 milijuna života na tom području.

Lerman je bilježio običaje i način života starosjedilačkog stanovništva Konga te je otkrio slapove na rijeci Kwilu (1893.) i nazvao ih Slapovi Zrinski (engleski Zrinski Chutes). Pisma prijatelju Juliju Kempfu objavio je ovaj pod nazivom Listovi iz Afrike (1891.) i Novi listovi iz Afrike (1894.) Njegove zabilješke iz putne bilježnice čuvaju se u HAZU (za objavljivanje ih je priredila etnologinja Aleksandra Lazarević, Afrički dnevnik: 1888–1896, 1989.), zbirka etnografskoga materijala  u Etnografskome muzeju u Zagrebu broji čak 493 primjerka, dok se manji dio nalazi u Gradskom muzeju u Požegi.

Izvori: EMZ; Hrvatska enciklopedija / Foto: Lermanova skica granice između Konga i Angole, iz Slukan-Altić, Mirela, The Croatian explorer Dragutin Lerman (1863 – 1918), and his contribution to the mapping of Central Africa, 2008.; Wikipedia