Novi broj Vizantropa

Black Panther _ Letterboxd © Disney/Marvel Studios

Objavljen je šesti broj Vizantropa, časopisa za interdisciplinarna audiovizualna istraživanja, vizualnu antropologiju i etnografski film, koji izdaje istoimeni kolektiv sa sjedištem u Beogradu. Vizantrop je nastao kao platforma za udružavanje regionalnih i međunarodnih (audiovizualnih) antropologa, dokumentarista, umjetnika i svih onih interdisciplinarnih istraživača koje se bave filmom i fotografijom, a čini ga grupa antropologa, etnologa i sociologa iz Beograda i Zagreba.

Ovaj časopis jedan je od rijetkih u jugoistočnoj Europi koji pruža uvide u različite perspektive u vizualnoj antropologiji, obuhvaćajući kako istraživačke fotoeseje i analizu klasičnih etnografskih filmova tako i novijih antropoloških i dokumentarnih filmova, ali i stripa i animiranog fima i filmova koji spadaju u domenu popularne kulture. Razvio se iz sve veće potrebe za novim tumačenjima društvene svakodnevnice koja nije samo povezana isključivo s etno-filmskim jezikom, budući da se i iz stripova, animiranog filma kao i igranog filma, iščitavaju kulturni obrasci raznolikih društvenih zajednica. Općenito, odnos prema Drugome, kooperacija između autora i protagonista, izučavanje suvremenosti i kulturnog naslijeđa i društvena angažiranost neki su od tematskih i konceptualnih fokusa Vizantropa.

U ovom broju, između ostalog, obilježena je desetogodišnjica ETNOFILm festivala u Rovinju i petogodišnji jubilej SEF festivala iz Zadra.

Vizantrop je u cijelosti dostupan besplatno na platformi Issuu.

Izvor: Vizantrop / Foto: Black Panther © Disney/Marvel Studios, Letterboxd; uz tekst Black man’s burden – Antropološka analiza narativa u filmu ‘Black Panther’ Ilije Devića, Vizantrop 6 (2018.)