70. obljetnica zaštite Nalazišta Hušnjakovo

Muzej krapinskih neandertalaca

U Muzeju krapinskih neandertalaca, svečanim je programom obilježena 70. obljetnica zaštite Nalazišta Hušnjakovo, budući da je dana 22. studenog 1948. godine Zemaljski zavod za zaštitu prirodnih rijetkosti, Narodne Republike Hrvatske, donio odluku “o proglašenju polupećine Hušnjakovo kod Krapine zaštićenom prirodnom rijetkošću”.

Tim je činom krapinski lokalitet dobio prvu važnu zakonsku zaštitu, a kroz povijest zaštićen je još kao i spomenik prirode – paleontološki (1961.), kao arheološki spomenik kulture (1969.), te potom Europska komisija 2016. godine dodjeljuje Muzeju krapinskih neandertalaca i Nalazištu Hušnjakovo Oznaku europske baštine.

U četvrtak, 22. studenog u atriju Muzeja organiziran je svečani program na kojem su se mnogobrojni posjetitelji kroz prezentacije mogli podsjetiti na poznate, ali i saznati vrlo zanimljive nove detalje vezane za najbogatije svjetsko nalazište neandertalaca. Prezentacije su održali Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja MKN-a i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, Jurica Sabol, koji je i vodio cijeli program.

U sklopu svečanosti, ostvarena je još jedna međumuzejska suradnja s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom te je otvorena gostujuća izložba “Savršenstvo evolucije – Razotkrivanje”. Riječ je o 24 fotografije minerala i ulomaka stijena te kukaca kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić. Autori izložbe su Nives Borčić, dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc. Ivan Razum i Petar Crnčan, koji je posjetitelje kroz zanimljivo vodstvo proveo izložbom. Uz impresivne fotografije mogu se razgledati i preparati minerala iz cijelog svijeta zajedno sa spomenutim kukcima. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2019.

Izvor: MKN